Winkelmand

Wij zijn verhuisd!

Gratis verzending in Nederland & Belgie vanaf €75

Bestel al vanaf één fles!
Druif - Rode wijn

Primitivo

“De krachtpatser uit de hak van de laars.”

Cabernet Glas

Niet nodig

18º

3 - 5 jaar

Aroma

Kiwi

Limoen

Sinaasappel

Perzik

Ananas

Chili

Eigenschappen

Body

Zacht

Stevig

Alcohol

10%

15%

Zoetheid

Droog

Zoet

Tanninerijk

Soepel

Tannine

Zuurgraad

Laag

Hoog

Landen

[qcld_ichart post_id="38239"]

Wil je meer informatie over de Primitivo druif?

Ontdek alles over de Primitivo druif

Algemeen

De primitivo was vroeger de redder in nood voor wijnboeren met slechte oogsten. De druif werd veel gebruikt in blends om slechte oogsten op te vangen of om de wijn meer smaak of kleur te geven. Tegenwoordig  is de primitivo een beroemde op zichzelf staande wijn, die onlosmakelijk verbonden is met de misschien wel bekendere druif zinfandel uit Californië. Hierbij gaat het vaak om de vraag: “Welke druif was er eerder, de primitivo of de zinfandel?”

Geschiedenis

De naam doet vermoeden dat de primitivo eerder was, maar daar is nog lang niet iedereen over uit. In 1870 wordt de primitivo voor het eerst officieel benoemd in Italiaanse overheidsdossiers, dit is 40 jaar na de eerste documentatie van de zinfandel in de Verenigde Staten. Echter zou de druif al in de 18e eeuw geïntroduceerd zijn in Apulië (Puglia). Later in de 20e eeuw wordt dit verhaal versterkt door de uitkomst van een DNA onderzoek tussen de zinfandel en de primitivo. Feit is dat de Californische zinfandel en de primitivo de zelfde moeder en dus het zelfde DNA hebben, namelijk de Kroatische tribidrag. Het is aannemelijk dat de primitivo dus is komen overwaaien uit historisch Kroatische regio Dalmatië, bekend van de badplaats Split, waar deze tribidrag voor kwam.

De Primitivo druif is voornamelijk aangeplant in de Italiaanse regio Puglia, de hak van de laars. Tegenwoordig worden ze ook in delen van Australie aangeplant. De (grote) broer zinfandel is voornamelijk te vinden in Californië. Wat hebben deze gebieden gemeen? Zon, warmte en in verhouding meer droogte. De boer kiest dus voor een druif die hier tegen kan. Puglia ligt over het algemeen vrij vlak, zeker in vergelijking met andere Italiaanse streken. Dit zorgt er voor dat er eenvoudig (machinaal) gewerkt en geoogst kan worden in de wijngaard.

Herkomst

Eigenschappen

Veel mensen denken dat de naam van de druif voortkomt uit het feit dat dit een oerdruif zou zijn, dit is echter niet waar. Niet gek trouwens, aangezien primitivo het Italiaanse woord is voor primitief. De naam komt voort uit het woord primativus, wat refereert naar het feit dat de Primitivo vroeg of zelfs als eerste rijpt. De reden dat de primitivo vroeg rijpt in de wijngaard is doordat hij goed gedijt in warme en droge gebieden als Puglia. Deze druif is zo sterk dat een groot gedeelte van de primitivo-oogst nog steeds gebruikt wordt om wijnen uit koelere delen van Europa kleur en smaak te geven.

Echter is de aandacht voor eigen kwaliteitswijn is enorm toegenomen. Waar onze literatuur uit jaren 70-80-90 enkel eenmalig ‘Primitivo di Manduria’ benoemd, is het nu naast de sangiovese één van de populairste wijnen uit Italie. Uiteraard ook, doordat de wijn vriendelijk geprijsd is.

Houdt er rekening mee dat je deze wijn over het algemeen jong hoort te drinken (er zijn uitzonderingen). Zoals hierboven beschreven kan deze druif goed tegen het warme klimaat. Ditzelfde klimaat zorgt er voor dat meestal alle zuren worden omgezet in suikers. Doordat de wijn geen zuren heeft is hij minder lang op dronk. Ook kiezen de boeren vaak niet voor houtrijping, maar voor fris en fruitigheid. De druif geeft dus vaak soepele wijnen door lichte tannine en weinig zuren, maar is tóch vol en krachtig door de aroma’s van rijp fruit en specerijen.

Smaakervaring

Appelaties

DOC(G)Primitivo di Manduria, DOC Gioia del Colle

Synoniemen

Tribidrag, zinfandel, crljenak kastelanski, kratosija, morellone, primaticcio, uva di corato, zagarese

Gratis verzending

Op orders vanaf €75 in Nederland en België

Gratis retourneren

14 dagen geld terug garantie

Wereldse wijnen

Gekozen bij de beste wijnboeren

100% Veilige betaling

iDEAL / PayPal / Afterpay / Creditcard

×